Se rupe și Italia? Cetățenii din cele mai bogate regiuni au votat autonomia

Modelul Catalonia a fost preluat de două regiuni capitale pentru economia Italiei. Acestea doresc autonomie sporită față de guvernul de la Roma.

Italienii din regiunile Lombardia şi Veneto, două regiuni care contribuie cu 30% la economia Italiei, au votat duminică, la referendumuri pentru autonomie sporită faţă de guvernul de la Roma, informează Agerpres.

Peste 90% din participanţi au răspuns “da” la întrebarea dacă doresc ca autorităţile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie.

În Veneto, regiunea din jurul Veneţiei, participarea la vot a fost de 50,1%. În Lombardia, cu metropola la Milano, s-au prezentat la urne doar 30,5% din cetăţeni, dar nu există un prag minim pentru validarea referendumului. Cele două regiuni din nord sunt cele mai bogate din Italia, contribuind împreună cu circa 30% din produsul intern brut. Ele înregistrează un excedent fiscal – diferenţa între sumele vărsate la bugetul central şi cele alocate de la Roma pentru cheltuieli publice – de aproximativ 70 de miliarde de euro anual, menţionează AFP. Principala nemulțumire a cetățenilor din nord e faptul că Guvernul alocă prea mulți bani pentru zonele sărace din sudul Italiei.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Create AccountLog In Your Account