Proiect de lege: amenzi pentru șoferii filmați în trafic

Proiect de lege: amenzi pentru șoferii filmați în trafic

Proiect de lege: amenzi pentru șoferii filmați în trafic

Poliția Română ar putea folosi clipurile video filmate de participanții la trafic în care sunt surprinse diverse încălcări ale codului rutier.

Șoferii care folosesc camere de filmare sau telefoane mobile pentru a filma drumul ar putea sesiza direct Poliția Română cu filmarea realizată.

Condiția este ca în aceste filmări să se distingă clar numerele de înmatriculare ale șoferului care încalcă regulile de circulație și să fie însoțite de dată, ora, locație, precum și de o sesizare din partea persoanei care a realizat clipul video, iar aceasta din urmă ar reprezenta o declarație pe proprie răspundere a veridicității imaginilor prezentate.

Inițiatorul proiectului, deputatul USR Mihai Botez, este de părere că “proiectul propus e menit să încurajeze civismul, să convingă oamenii să se implice atunci când văd regulile de circulație încălcate”.

Pentru moment, proiectul va intra în dezbatere publică timp de două săptămâni, timp în care vor fi ascultate criticile sau sugestiile primite.

Probele video sunt folosite de poliție și în alte state ale Uniunii Europene. Deputatul USR oferă ca exemplu cazul Marii Britanii “unde cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe un portal online. După completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliție din zona unde a fost semnalată săvârșirea contravenției, care analizează imaginile și ia măsurile ce se impun”.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Create AccountLog In Your Account