Ministrul Justiţiei, anunţ important despre extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Ce se întâmplă cu documentele de la instanţe

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut un anunţ important în ceea ce priveşte extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Se pregătesc documentele care urmează să fie trimise in Sebia. Sunt peste 500 de pagini care trebuie traduse şi expediate către ministerul de justiţie sârb.

Tudorel Toader a declarat că documentele necesare pentru demararea procedurii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă sunt deja la traducător şi s-a arătat încrezător că dosarul va fi gata în timp util pentru a nu fi nevoie de o cerere de prelungire a termenului.

“Documentele sunt la traducător de multă vreme, din momentul în care am început să primim documente aveam traducătorii pregătiţi şi deja le traduc. Probabil în scurt timp vor fi gata”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ministerul Justiţiei a primit vineri actele de la instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă, precizând că sunt în curs de traducere, urmând a fi definitivată cererea de extrădare a fostului deputat din Serbia.

Cererea de extrădare şi documentele însoţitoare urmând să fie transmise autorităţilor din Serbia, după finalizarea traducerilor.

“Acest examen de regularitate presupune analizarea corespondenţei întregii documentaţii cu cerinţele prevăzute de instrumentul internaţional aplicabil Convenţia Europeană de extrădare – Paris 13 dec. 1957), cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cu exigenţelor autorităţilor sârbe care au solicitat, între altele, traducerea documentelor în limba sârbă. Cu respectarea termenelor legale, după finalizarea traducerilor care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”, transmite Ministerul Justiţiei printr-un comunicat de presă.

Premierul Sorin Grindeau a declarat vineri că a primit asigurări din partea ministrului Justiţiei că, în privinţa extrădării din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiţă, “toate lucrurile se desfăşoară conform procedurilor”:

“Ministrul Justiţiei m-a asigurat că toate lucrurile se desfăşoară conform procedurilor, astfel încât extrădarea să fie făcută conform acestora”, a spus Grindeanu, aflat într-o vizită la Brăila.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, marţi, că se aşteapta ca extrădarea lui Sebastian Ghiţă să se realizeze cât mai curând, precizând că până în prezent nu a primit deciziile instanţelor pentru a putea înainta solicitarea către autorităţile din Serbia:

“Noi sperăm ca extrădarea să se realizeze într-un termen scurt. Eu nu ştiu ce atitudine vor lua omologii din Serbia ca să spun care va fi modul de reacţie în România. Vom aveam mâine hotărârile instanţelor, facem cererea de extrădare vedem care e poziţia autorităţilor din Serbia şi ne poziţionăm şi noi”, a declarat Tudorel Toader, precizând că acesta este primul pas pentru aducerea fostului deputat în România.

Sebastian Ghiţă a fost capturat pe 13 aprilie, la Belgrad, la patru luni de la dispariţia sa. Pe numele lui Sebastian Ghiţă sunt emise în România două mandate de arestare în lipsă.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Create AccountLog In Your Account