Departamentul de Stat al SUA, dezvăluiri despre contractul PATRIOT cu România: Ce va cuprinde celebrul sistem

Oficiali ai Departamentului de Stat au precizat pentru Q Magazine că guvernele român şi american se află într-o fază avansată de negocieri privind achiziționarea rachetelor Patriot. De asemenea, reprezentanții americanilor au declarat că modelul de rachete, radare şi echipamente auxiliare sunt de ultimă generaţie, contractul nefiind din categoria offset.

Potrivit Q Magazine, este indicată o anumită procedură, cuprinsă într-un sistem de vânzare a tehnologiei militare, în care sunt părţi guvernele de la Bucureşti şi Washington.

Contractul nu va avea şi componenta de tip offset, au mai spus reprezentanţii DOS pentru Q Magazine. Potrivit legii, contractele de offset trebuie să se încheie pentru o valoare echivalentă cu 80% din valoarea contractului de achiziție.

De asemenea, în corespondența citată, se specifică faptul că nu se pune problema folosirii unor rachete sau echipamente second hand, ci a unor echipamente noi.

Informaţiile oferite de oficiali ai Departamentului de Stat al SUA revistei Q Magazine în privinţa stadiului de negociere sunt nuanțat diferite faţă de declarațiile ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu. El a spus, miercuri, după o întâlnire desfăşurată la Palatul Victoria pe tema înzestrării Armatei, că autoritățile române sunt acum la nivelul de analiză a ofertelor pe care le are în privința achiziționării rachetelor Patriot, inclusiv din alte ţări.

“Legat de anunţul făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate, la momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile este nevoie de aprobarea Congresului şi, sigur, de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Lista completă de achiziții cuprinde:

– șapte radare AN/MPQ-65

– șapte stații de control a angajării AN/MSQ-132

– treisprezece grupuri antena-catarg

– 28 lansatoare M903

– 58 rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

– 168 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3)

– șapte generatoare de energie electrica EPP III

– echipamente de comunicații, unelte si echipamente de testare, echipament de sprijin, generatoare manuale si documentație tehnica, echipament de instrucție, piese de schimb.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Create AccountLog In Your Account