Dacian Cioloș face turul partidelor. După PNL, urmează UNPR, ALDE, UDMR și PSD

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a avut o întâlnire cu Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, la sediul PNL, în această dimineaţă, pentru a discuta despre planurile pe care acesta le are pentru Guvernul tehnocrat, dar şi pentru programul de guvernare. Cioloș se va întâlni la 15.30 cu UNPR, la 16.30 cu ALDE, la 18.30 cu UDMR și la 19.30 cu PSD, anunţă Realitatea Tv.

UPDATE 15.30: Dacian Cioloş  a ajuns la sediul UNPR, unde a fost întâmpinat de Gabriel Oprea, preşedintele formaţiunii.

PNL este primul partid pe care Cioloş l-a consultat. Reamintim că ieri, Dacian Cioloş a fost desemnat premier de către Klaus Iohannis.

Alina Gorghiu a declarat după întâlnire, că a avut o discuţie preliminară cu premierul desemnat, precizând că acesta știe “foarte clar” că misiunea de a conduce un guvern într-o astfel de perioadă nu este deloc ușoară și că în cadrul întâlnirii pe care el a avut-o cu liderii liberali nu s-a făcut referire la nume de miniștri.

“Nu e nevoie să ne dea deloc un răspuns pe moment, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile în continuare, dar era firesc să avem această discuție cât se poate de deschisă încă de la început. Vom vedea care vor fi opțiunile în structurarea Cabinetului, în privința priorităților din programul de guvernare, și vom putea face această analiză în foarte scurt timp. Eu am convingerea că, în ciuda faptului că misiunea acestui Cabinet nu este ușoară, Dacian Cioloș se va descurca foarte bine. Cu înțelepciune la selecția miniștrilor, cu atenție la selecția eventualilor secretari de stat, cu atenție mare la proiectele cu care va veni în fața Parlamentului cred că lucrurile pot intra pe un făgaș normal și evident că e o noutate pentru România să aibă un Cabinet tehnocrat”, a spus Gorghiu.

Liderul PNL a adăugat că miniștrii din guvernul pe care Cioloș îl va forma vor fi, după afirmațiile acestuia, specialiști fără carnet de partid.

“Sunt foarte multe motive pentru care PNL sprijină un guvern tehnocrat. Opțiunea noastră a fost alta la început, anume aceea a alegerilor anticipate care, din păcate, nu putea fi realizată decât în condițiile unui acord cu ceilalți lideri ai partidelor parlamentare. N-au dorit un asemenea lucru, ca atare, în acest context, dată fiind agenda publică în acest moment și (…) lipsa de credibilitate a partidelor politice, care e o temă pe care va trebui s-o discutăm apăsat lunile care vor urma pentru a avea loc în mod real în clasa politică o reformă — până atunci cred că cea mai bună variantă pentru statul român este aceasta pentru care a optat președintele României”, a precizat Alina Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a declarat că Dacian Cioloș este interesat în păstrarea macrostabilității economice astfel încât să nu fie pus în dificultate guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 2016. În ceea ce privește discuțiile cu lista de miniștri în față, Blaga a spus că acestea ar putea avea loc sâmbătă sau duminică.

Cioloş a spus, după nominalizare, că în perioada următoare îşi va concentra atenţia pe formarea echipei de miniştri:

“Acest Guvern trebuie să aibă maturitatea să lucreze cu Parlamentul. Am intenţia să deschid Guvernul spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul pentru a progresa împreună. În următoarele zile în perioada care urmează,  îmi voi concentra atenţia către formarea unei echipe, pentru mine lucrul în echipă este esenţial, şi înainte de a vorbi despre programe de guvernare, vreau să îmi concentrez atenţia către echipa din care voi face parte”.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Create AccountLog In Your Account