Bursa de Valori București, reacție în scandalul măsurilor impuse de Guvern, care au aruncat în aer toate piețele

Bursa de Valori București, reacție în scandalul măsurilor impuse de Guvern, care au aruncat în aer toate piețele

Bursa de Valori București, reacție în scandalul măsurilor impuse de Guvern, care au aruncat în aer toate piețele

Bursa de Valori București vine cu o reacție, după o zi extrem de agitată pe toate piețele, ca urmarre a deciziilor Guvernului de a impune taxe suplimentare mulținaționalelor. BVB arată că în piață se ține cont de toți factorii și se aplică în mod automat mecanismenel pentru limitele de variație a prețului.

”Pentru a clarifica informațiile apărute în spațiul public cu privire la variațiile de preț înregistrate de unele dintre acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) venim cu următoarele clarificări:

BVB aplică în mod automat mecanisme pentru limitele de variație a prețului, conform descrierii acestora din Codul BVB – Operator de piață, după cum urmează:

· variația procentuală maximă a prețului ordinelor de bursă pentru toate instrumentele financiare

· mecanismul privind extinderea limitei de variație pentru acțiunile din indicii BET, BET-FI, acțiunile internaționale

· pentru instrumentele financiare disponibile în cadrul ATS se vor aplica prevederile specifice din Codul BVB – Operator de sistem.

Cerințele principale pentru extinderea limitei de variație sunt următoarele:

1. Se determină pe baza ordinelor din piața principală (REGS) a simbolului vizat și se aplică numai în starea Deschisă a acestuia

2. Dacă într-un interval de monitorizare (5 minute) se înregistrează în mod continuu una dintre următoarele situații cu privire la ordinele din registrul de ordine active pentru simbolul respectiv în piața principală:

a) cel mai bun ordin de cumpărare din registrul de ordine active este la prețul maxim curent admis; sau

b) cel mai bun ordin de vânzare din registrul de ordine active este la prețul minim curent admis

Extinderea limitei de variație se realizează automat în momentul în care sunt întrunite cerințele pentru aplicarea procedurii descrise anterior, după expirarea intervalului de monitorizare sistemul BVB inițiind procedura automată de extindere a limitei de variație în sensul de evoluție a prețului (crescător sau descrescător), pentru simbolul respectiv în piața principală, care constă în următoarele limite de variație succesive:

a) + valoare procentuală față de prețul de referință: +25% (prima extindere); +35% (a doua extindere); +40% (a treia extindere) – pentru situația de la pct. 2 lit. a)

b) – valoare procentuală față de prețul de referință: – 25% (prima extindere); – 35% (a doua extindere); – 40% (a treia extindere) – pentru situatia de la pct. 2 lit. b)”, arată BVB, într-un comunicat de presă.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Create AccountLog In Your Account