Bucurie pentru toţi angajaţii, anul începe cu o altă minivacanță în ianuarie

Bucurie pentru toţi angajaţii, anul începe cu o altă minivacanță în ianuarie

Bucurie pentru toţi angajaţii, anul începe cu o altă minivacanță în ianuarie

Și în 2019 vom avea suficiente zile libere încât să ne bucurăm de vacanţe. Veselia ar putea începe chiar la sfârşitul lui ianuarie, când bugetarii ar putea avea o minivacanţă de cinci zile de Ziua Unirii Mici, care pică într-o zi de joi.

Potrivit calendarului sărbătorilor legale, în 2019 românii vor beneficia de 12 zile declarate, oficial, zile libere nelucrătoare. Cinci dintre aceste sărbători pică însă în weekend. 

Așadar, zile libere în 2019 sunt:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

26 aprilie (Vinerea mare), 28 – 29 aprilie — Paște ortodox

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie – Ziua Copilului

16 iunie (duminică), 17 iunie (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Conform legii, angajaţii care sunt trebuie să lucreze în zilele considerate libere vor primi timp liber în compensaţi şi nu bani.

 38 de parlamentari au înregitrat ls Senat o propunere legsilativă care vine să completeze Codul Muncii, astfel încât, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul să stabilească mininavanțele de care vor beneficia bugetarii.

Cei 38 de parlamentari care au inițiat propunerea sunt de părere că “predictibilitatea astfel obţinută va facilita planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea din sectorul public”.

De regulă, Guvernul stabileşte în preajma unor sărbători legale acordarea unor zile libere pentru a face o “punte” între ziua de sărbătoare legale şi week-end, așa cum s-a întâmplat și în cazul recent, când 24 și 31 decembrie au fost decretate ca fiind zile libere, pentru a se face punte între weekend și liberele legale de Crăciun și Anul Nou. Asta înseamnă că salariații de la stat vor beneficia de două minivacanțe de cinci zile consecutive.

Aprecieaza & recomanda:

leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Create AccountLog In Your Account